Sanallaştırma (virtualization), fiziksel donanımın sanal makineler yardımıyla çok daha verimli kullanılabilmesini sağlayan, tek makine üzerinde birden cok işletim sistemi ve/veya uygulama çalıştırılmasını sağlayan, çeşitli yazılım ve donanım bağımlılıklarını ortadan kaldıran, bu sayede de yeni ürün ve servis geliştirme maliyetlerinde büyük tasarruflar sağlayan bir yazılım çözümüdür.
Fiziksel kaynağımızı, ihtiyacımız doğrultusunda istediğimiz kadar mantıksal parçalara bölerek, toplam sunucu verimliliğini optimize etmeye yarar. Sanallaştırma kısaca fiziksel bir yapıyı alıp mantıksal hale getirmektir.
Sanallaştırılmış bir bilgisayar temelde sadece bir sabit disk dosyasıdır. Bununla beraber sabit diskinizdeki bu dosya, aslında bir yedekleme (backup) dosyası olarak da sayılabilir. Yani bu dosyayı (işletim sistemi ve içindeki uygulamaları) istediğiniz yere taşıyıp sonradan sanal makineye tekrar kopyalayarak çalıştırabilirsiniz.
Örneğin sistem odanızda 20 adet fiziksel sunucu olduğunu düşünelim. Sanallaştırma kullanmazsanız bu sunucuların çalışması için elektrik, birbirleri ile haberleşme için kurulan ağ cihazları, rack kabinlerin kapladığı alan, soğutma giderleri, arızalandığı zaman ayırdığınız bütçe bakım giderleri peş peşe eklediğiniz zaman ciddi bir maliyet ortaya çıkacaktır. Sanallaştırma ile bu 20 adet sunucu yerine 1 adet güçlü sunucu kullanarak bakım elektrik, soğutma ve kapladığı alandan doğan maliyetiniz büyük oranda azalacaktır. 4 adet fiziksel sunucu, bir ağ veri çözümü ile yüze yakın sunucuyu sanal olarak kontrol edebilirsiniz ve yönetebilirsiniz.
Sanallaştırmada temel amaç, kaynakları daha efektif kullanmaktır. Her uygulama sanallaştırma mimarisine uygun yapıda değildir. Dolayısıyla sanallaştırma öncesi ciddi bir fizibilite çalışması, fayda/zarar ölçümü için yapılması gereken ilk adım olacaktır.
Kurumları sunucu sanallaştırma teknolojilerine yönelten sebepler;
Sanallaştırmanın getirdiği avantajlar;
Sanallaştırma yazılımları
Sanallaştırma uygulamak için birçok yazılım bulunmaktadır. Bunlardan bazıları: